Volgers

vrijdag 25 januari 2019

Kippensoep van zelf getrokken bouillon (KHA)





Vandaag maar eens een gezonde kippenbouillon maken.
De griep slaat weer om zich heen en heeft ook mij in zijn greep 🙄
Dus deze “Joodse penicilline” komt nu heel goed van pas!
Trouwens ik lust altijd wel een lekkere kippensoep.

Ingrediënten voor de bouillon:

1 ui met vel doormidden gesneden
1 flinke kippenbout
Halve eetlepel zout
1 eetlepel appelazijn
10 witte peperkorrels
Beetje foelie
1 blaadje laurier
Halve winterwortel in blokjes
Halve prei in ringetjes
Stukje knolselderij in blokjes
Wat takjes peterselie en bladselderij

Om de soep af te maken wat verse groente of een zakje soepgroente

Prepareer alle groente en doe dit samen met de kippenbout en 1 1/5 liter water in een pan.
Als de kip gaar is deze uit de pan vissen en de kip van de botten halen.
Doe de botten terug in de pan en laat nog een paar uur op een sudderplaatje verder trekken.
De kip kun je bewaren in de koelkast en weer toevoegen als je de soep gaat afmaken.
Na enkele uren giet je de bouillon door een zeef in een pan.
De groente en botten gooi je weg.



Je kunt de bouillon nu invriezen of een paar dagen in de koelkast bewaren.
Om de soep af te maken voeg je het kippenvlees aan de bouillon toe en brengt het aan de kook.
Voeg dan verse groente toe, denk aan prei, sjalot, wortel, bleekselderij etc.
Je kunt natuurlijk ook een zakje (kippen)soepgroente toevoegen.
Laat dan nog 10 minuten zachtjes pruttelen.
Proef de soep en voeg eventueel nog wat peper en zout toe.

Ik maak de bouillon altijd in de slowcooker.
Volg het recept hierboven en vis na 5 uur de kip er uit en pluk deze.
De botten weer terugdoen en minstens 8 uur op low laten trekken.
Hoe langer je de bouillon laat trekken des te lekkerder en gezonder!
Dus laat je slowcooker gerust 24 uur aanstaan 😉

Deze bouillon heeft trouwens in totaal 30 uur in de slowcooker gezeten, hij is prachtig goudbruin van kleur geworden en de smaak is erg intens!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten