Volgers

dinsdag 7 maart 2017

Wortelpeterselie

Wortelpeterselie

Ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord voor ik koolhydraatarm ging eten, maar hoorde er zulke fantastische verhalen over, dat ik maar eens op zoek ben gegaan.
Hier in Nederland is het vrij moeilijk verkrijgbaar en als je het al vind is het behoorlijk aan de prijs!
Wellicht wordt het in de toekomst gemakkelijker als er meer vraag naar komt.

Ik vind het regelmatig op de markt, maar sommige supermarkten willen het wel voor je bestellen, een kwestie dus van even informeren.
Het wordt veel gegeten in Oost Europa, dus bij bijvoorbeeld een Poolse winkel zou je zomaar goed kunnen slagen.

Let goed op dat je geen pastinaak koopt in plaats van wortelpeterselie want ze lijken best veel op elkaar!
Wortelpeterselie bevat echter veel minder koolhydraten per 100 gram, dus pastinaken eet ik op dit moment niet


Wat kun je er eigenlijk mee?

Je kunt ze koken en pureren en dan eten als bijvoorbeeld aardappelpuree.
Blokjes in de soep zijn ook erg lekker.

Ik zelf eet ze voornamelijk als frietjes uit de oven en ik wok ze vaak net als opgebakken aardappel 😇

Als ovenfrietjes schil je ze en snijd ze als frietjes, even omhusselen met wat olijfolie, zout en eventueel wat kruiden.
Je bakt ze dan ongeveer 30 minuten in een voorverwarmde (hetelucht) oven op 170० C.
Ze worden niet echt knapperig, maar ik vind ze een prima vervanger voor aardappelfriet.

Als ik ze opbak doe ik eerst wat ontbijtspek in de wok met een flinke lepel boter.
De spek bak ik even wat uit.
Dan doe ik de geschilde en in schijfjes gesneden peterseliewortel er bij samen met een in ringen gesneden uitje, even omroeren en ongeveer 10 minuutjes met een deksel erop zachtjes smoren en dan nog even op hoog vuur wokken voor een mooi kleurtje.

Op de foto heb ik de wortelpeterselie zonder spek en ui op dezelfde manier klaargemaakt als hierboven beschreven.
Lekker met een koolhydraatarme Wiener schnitzel en een salade.


Je kunt peterseliewortel ook prima invriezen zonder het eerst te blancheren.







2 opmerkingen:

  1. Leuk dat je ons plaatje gebruikt ;-) (koolhydraatarmrecept.nl) Maar de waarde klopt niet helemaal meer...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Peterseliewortel is maar enkele maanden in een jaar verkrijgbaar . Ik bak de frietjes ervan in de warme lucht oven op 200 graden , elke 5 minuten kijk ik even en schep ze zonodig even om . Heel knapperig zijn ze dan .

      Verwijderen