Ja, ze zijn er weer die lekkere verse asperges 🌝 Ik ben er dol op en moet ze natuurlijk een paar keer eten in het seizoen.
Gisteren aten we de asperges met gerookte zalm en een heerlijke saus (klik hier voor het recept) en aangezien asperges best duur zijn gebruik ik alles van de asperges en gooi ik niks weg!
De schillen en kontjes gebruik ik voor deze lekkere soep.
Ingrediënten:
Schillen en kontjes van 500 gram asperges
1 sjalotje
een beetje lavas (maggiplant) gedroogd of vers
1 foelie
1 bouillonblokje
3 eierdooiers
3 eetlepels slagroom
1 klein potje asperges
zwarte peper en zout naar smaak
Was de schillen en kontjes goed en doe in een pan met ongeveer 750 ml water.
Was het sjalotje (laat de schil zitten) snij in vieren en voeg dat toe aan het water.
Voeg ook de lavas en de foelie toe en breng aan de kook, zet het gas lager en kook op je kleinste pitje ongeveer 2 uur zachtjes (gebruik eventueel een sudderplaatje).
Ik heb gebruik gemaakt van mijn slowcooker en heb het 15 uur op low laten trekken.
Zeef de bouillon met een fijne zeef boven een schoon pannetje.
(Je kunt dit bewaren in de koelkast, ongeveer 2 dagen)
Om de soep af te maken giet je het vocht van je pot asperges bij de bouillon en vult aan met wat water tot je 1 liter hebt.
Voeg een bouillonblokje toe en breng aan de kook.
Snij ondertussen je asperges in stukjes.
Kluts de eierdooiers met de slagroom.
Als het bouillonblokje is opgelost zet je het vuur uit.
Voeg nu onder goed kloppen met een garde het eierdooiermengsel toe aan de bouillon, dit zorgt er voor dat de soep gaat binden en velourszacht wordt (Velouté).
Voeg de stukjes asperge toe en verwarm deze op een klein pitje nog even mee, maar zorg dat de soep niet meer gaat koken want dan kan die gaan schiften!
Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Tip: Mocht je nog asperges hebben overgehouden van je maaltijd kunnen deze natuurlijk ook gebruikt worden in de soep in plaats van een potje.
Eventueel gebruik je geen potje of asperges voor de soep, de smaak is al erg lekker van de bouillon 😋
Geen opmerkingen:
Een reactie posten